Бази даних


Наукова періодика України - результати пошуку


Mozilla Firefox Для швидкої роботи та реалізації всіх функціональних можливостей пошукової системи використовуйте браузер
"Mozilla Firefox"

Вид пошуку
Повнотекстовий пошук
 Знайдено в інших БД:Реферативна база даних (3)
Список видань за алфавітом назв:
A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  L  M  N  O  P  R  S  T  U  V  W  
А  Б  В  Г  Ґ  Д  Е  Є  Ж  З  И  І  К  Л  М  Н  О  П  Р  С  Т  У  Ф  Х  Ц  Ч  Ш  Щ  Э  Ю  Я  

Авторський покажчик    Покажчик назв публікацій



Пошуковий запит: (<.>A=Husiatynska N$<.>)
Загальна кількість знайдених документів : 3
Представлено документи з 1 до 3
1.

Husiatynska N. 
Research into application of zeolite for purification of diffusion juice in sugar production [Електронний ресурс] / N. Husiatynska, T. Nechypor, M. Husiatynskyi, S. Shulga // Восточно-Европейский журнал передовых технологий. - 2018. - № 5(11). - С. 6-13. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2018_5(11)__2
Обгрунтовано необхідність інтенсифікації процесу екстрагування з застосуванням впливу хімічних реагентів на бурякову стружку. Проаналізовано застосування природних сорбентів у технологіях харчових виробництв. Розглянуто фізико-хімічні властивості цеоліту. Наведено показники, що надають можливість застосовувати природний цеоліт для додаткового очищення води та соків у виробництві цукру. Визначено ефективність використання природного цеоліту для очищення живильної води з метою підвищення технологічної якості дифузійного соку. Експериментальними дослідженнями показано, що у разі обробки цеолітом живильної води зменшується вміст загального заліза, амонію, показника перманганатної окиснюваності. Доведено, що у разі обробки цеолітом зменшується мікробне обнасінення живильної води та дифузійного соку. Експериментально встановлено, що при застосуванні цеоліту для обробки живильної води відбувається очищення дифузійного соку. Визначено ефективність видалення природним цеолітом високомолекулярних сполук, в тому числі декстрану, з дифузійного соку, отриманого у процесі перероблення цукрових буряків різної технологічної якості. Показано, що за витрат цеоліту 0,1 - 0,4 % до маси буряків, вміст високомолекулярних сполук і пектинових речовин у дифузійному соку зменшується на 30 - 40 %, а вміст декстрану відповідно на 20 - 40 %. У разі обробки цеолітом спостерігається підвищення якості очищеного соку та покращання фільтраційно-седиментаційних властивостей вапно-карбонізаційного осаду. Так, середня швидкість седиментації осаду соку I сатурації S5 хв у разі використання цеоліту для підготовки живильної води підвищується на 10 - 50 % для буряків різної технологічної якості. За результатами досліджень розроблено спосіб застосування цеоліту, що забезпечує зменшення забарвленості, підвищення чистоти очищеного соку, покращання фільтраційно-седиментаційних властивостей осаду соку I сатурації. Висока ефективність запропонованого способу виявляється у процесі перероблення сировини погіршеної якості. Таким чином, є підстави стверджувати про ефективність застосування цеоліту для підвищення якості дифузійного соку та продуктів у цукробуряковому виробництві.
Попередній перегляд:   Завантажити - 955.866 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
2.

Husiatynska N. 
Studying the process of extracting sugary substances from the stalks of sweet sorghum in the technology of making food syrups [Електронний ресурс] / N. Husiatynska, N. Hryhorenko, O. Kalenyk, M. Husiatynskyi, S. Teterina // Eastern-european journal of enterprise technologies. - 2021. - № 4(11). - С. 17-24. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/Vejpte_2021_4(11)__4
The need to intensify the process of extracting sugar substances from sweet sorghum stalks in order to improve the quality and yield of the target product has been substantiated. Existing techniques of sugar substance extraction used in sweet sorghum processing technologies have been analyzed. The application of a combined technique for extracting sugary substances has been proposed implying the production of pressed and diffusion juice. The results of optimizing the press technique of juice extraction from sorghum stalks are given. The equations of material balance of products and sugars have been built, depending on such factors as the degree of pressing, the initial content of solids and sugars in the stalks. A procedure for calculating the yield of pressed juice, cake, and the content of total sugars has been devised, according to which the preliminary pressing of the stalks ensures the extraction of juice in the range of 25 - 35 %, the yield of the pressed cake is 75 - 65 % on average, with a sugar content exceeding 60 %. It has been experimentally established that the use of the anti-current process of extraction of sugar substances from the pressed cake ensures their complete extraction from raw materials. The rational parameters for this process have been defined. At a temperature of 66 - 70 <^>oC and a duration of 20 minutes, it is possible to obtain an extract whose content of solids is 13,0 %, total sugars - 11,10 %, and whose purity is 85,38 %. The research was carried out in order to intensify the extraction of sugar substances from sweet sorghum plant raw materials, to improve the technical level of the extraction process, and implement the devised method under industrial conditions. Further implementation of these results in the food industry could make it possible to establish the production of a wide range of sugar-containing products, both organically and as a natural substitute for sugar in food products.
Попередній перегляд:   Завантажити - 710.836 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
3.

Hryhorenko N. 
Substantiation of a rational method of purification of sugar sorghum juice in the technology of food syrup production [Електронний ресурс] / N. Hryhorenko, N. Husiatynska, O. Kalenyk // Ukrainian food journal. - 2021. - Vol. 10, Issue 2. - С. 263-276. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/UJRN/UFJ_2021_10_2_5
Мета дослідженя - встановлення закономірностей видалення високомолекулярних і барвних сполук за різних способів очищення соку сорго цукрового для отримання харчового сиропу. Для отримання харчового сиропу використано гібрид сорго цукрового Мамонт. Нативний сік сорго підлягав ферментативному обробленню з метою гідролізу крохмалю. Для вилучення з соку сорго цукрового розчинних нецукрів, зокрема, високомолекулярних сполук (ВМС) і барвних речовин застосовано катіонний флокулянт полігексаметиленгуанідин гідрохлорид (ПГМГ ГХ) і природний мінеральний сорбент - цеоліт-клиноптилоліт. Для інтенсифікації технологічного процесу очищення застосовано мембранні методи фільтрування та іонообмінне очищення. Завдяки використанню цеоліту за оптимальних витрат 0,8 - 1,0 % до маси соку досягається ефект знебарвлення на рівні 41 - 46 %, а ефект видалення ВМС - 20 - 22 %. Використання цеоліту в очищенні соку сорго у поєднанні з мембранними методами фільтрування, такими як механічне фільтрування та ультрафільтрування, призводить до покращання технологічних показників соку сорго. За цих умов очищення отримано сік сорго цукрового з чистотою 90,72 % і забарвленням 245,8 од. ICUMSA, а ефект очищення, видалення ВМС і білкових речовин склав 46,1, 82,3 і 69,5 %, відповідно. За умов доповнення способу іонітним очищенням отримаємо підвищення ефекту очищення, видалення ВМС і білків відповідно до величин 51,9, 98,5 і 89,2 %. Запропоновані способи очищення соку сорго цукрового є ефективними щодо вилучення ВМС, білків і барвних сполук і забезпечують отримання харчових сиропів, у яких збалансовано оптимальне співвідношення вуглеводів сахарози та глюкози і фруктози (65:35) % до маси загальної кількості цукрів. Встановлено, що найкращі показники якості мали сиропи, отримані з використанням адсорбційного очищення цеолітом, мембранного фільтрування та іонітного очищення.
Попередній перегляд:   Завантажити - 977.924 Kb    Зміст випуску    Реферативна БД     Цитування
 
Відділ наукової організації електронних інформаційних ресурсів
Пам`ятка користувача

Всі права захищені © Національна бібліотека України імені В. І. Вернадського